Nieuws & blog

Gepolariseerd trainen en voeden

Lange tijd werd er gedacht dat het lichaam ofwel explosief ofwel op duurvermogen zou kunnen trainen. Een eindsprint zou voor een duurloper niet veel meer voorstellen en bij een explosieve sporter zou je een slechter uithoudingsvermogen verwachten.

Lees meer

Hardlopen in het donker

In de herfst en winter is het redelijk vroeg donker en niet alle trainingen kunnen overdag gedaan worden. Je bent dus wat meer aangewezen op de openbare weg. En daar heb je te maken met andere verkeersdeelnemers.

Lees meer

De lopende darm

De lopende darm… een rare zin om een verhaal mee te beginnen. En toch doe ik dit vaak als ik de relatie wil uitleggen tussen hoe je voor je lichaam zorgt en de kans op blessures. Want dat is vaak het punt: een sporter raakt geblesseerd zonder direct aanleiding, weet niet waarom en kan daardoor niet voorkomen dat een blessure soms terugkeert of zelfs chronisch wordt. De oorzaak van een blessure ligt, zoals gezegd, vaak in de manier waarop een sporter voor zichzelf zorgt. En dan met name zorgt voor zijn of haar spijsverteringsstelsel waar het darmstelsel deel vanuit maakt. Wat is nu eigenlijk precies de oorzaak van dergelijke problemen?

Lees meer