Nederlanders worden naar verwachting gezonder én ouder

Naar verwachting worden Nederlanders steeds ouder en gaat dat minder vaak gepaard met lichamelijke beperkingen. Dit gebeurt echter alleen als de ontwikkelingen in gezondheid en sterfte van de afgelopen 35 jaar doorzetten.

Volgens cijfers van het CBS ligt de resterende levensverwachting van 60-jarigen in 2040 ongeveer drie jaar hoger dan in de periode 2013-2016. In de toekomst worden mannen gemiddeld 86 jaar, voor vrouwen is dit bijna 89 jaar.

Niet alleen ligt de gemiddelde levensverwachting hoger, volgens de vooruitzichten zal dit ouder worden ook minder vaak gepaard gaan met lichamelijke beperkingen. Denk hierbij aan problemen met het zicht, gehoor of beweging. Vrouwen krijgen daar gemiddeld op een wat jongere leeftijd last van, terwijl ze wel ouder worden. "Daardoor zijn ze een groter deel van hun leven fysiek beperkt", aldus het CBS. Maar goed nieuws dus: deze fysieke ongemakken zouden ook minder in beeld moeten komen.

"Voor 60-jarige vrouwen lag het verwachte aantal jaren zonder matige of ernstige lichamelijke beperkingen in 2013–2016 op bijna zeventien jaar van de 26 jaar die zij nog mogen verwachten. Mannen zouden gemiddeld achttien jaar van de hun resterende 23 jaar geen last van beperkingen hebben."

Verschillen
De onderzoekers benadrukken dat de cijfers slechts een gemiddelde zijn. Zo zou 1 op de 5 vrouwen en 1 op de 7 mannen op hun zestigste jaar al beperkingen ervaren, waar een ander deel tot hun overlijden geen last krijgt van gezondheidsproblemen. Waar komen deze verschillen dan vandaan? Het CBS: "Deze verschillen in gezondheid hangen samen met sociaaleconomische verschillen."

Kortom: Als we zo doorgaan met zijn allen, leven we alleen maar langer en gezonder. Wat een fijne gedachte!

Bron:  Nu.nl