Hallo vitaminen & mineralen!

Al op jonge leeftijd maken we aan tafel kennis met de beroemde ‘Schijf van Vijf’. Door op basis van deze heilige graal te consumeren, krijgen we gegarandeerd voldoende mineralen, vitamines, eiwitten, koolhydraten, vetten en vezels binnen. Toch blijkt uit onderzoek van het RIVM dat het merendeel van de Nederlandse bevolking de dagelijkse aanbevolen hoeveelheden van diverse vitaminen en mineralen niet haalt. Hoe komt dat? De voornaamste oorzaken zijn:

  1. De gemiddelde Nederlander eet niet de aanbevolen hoeveelheid groente, fruit en vis
  2. Onze (westerse) voeding bevat vaak onvoldoende vitaminen en mineralen

Overkweekt

Onze opa´s en oma´s beweren vaak dat groenten en fruit vroeger anders smaakten dan tegenwoordig. Dat is geen nostalgie: groenten en fruit bevatten inderdáád minder vitaminen en mineralen dan vroeger omdat ze ‘overkweekt’ worden. Er worden te veel gewassen geplant en gekweekt en dit gaat helaas ten koste van gezonde bouwstoffen. Om tegenwoordig voldoende magnesium en foliumzuur binnen te krijgen, moet je maar liefst een halve kilo (!) groente eten. Dat wordt voor velen een uitdaging…

Top 3-tekorten

In Nederland zijn de grootste tekorten vitamine D (68%), magnesium en omega 3. Niet gek als je erover nadenkt;

  1. Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Ons lichaam kan onder invloed van zonlicht in de huid vitamine D aanmaken. Aangezien we steeds meer binnen werken en leven komen we automatisch minder buiten. In de wintermaanden zien we natuurlijk sowieso minder zon(licht).
  2. Ons lichaam krijgt veel te verduren door stress, eiwitrijke diëten, overmatig alcohol- en suikerverbruik. Hierdoor ontstaat er al snel een tekort aan magnesium en heeft het lichaam meer nodig dan voorheen.
  3. We eten te weinig vis, schaal- en schelpdieren die rijk aan Omega 6 zijn.

Doe die test!

Kortom: gezond eten is waarschijnlijk niet zozeer de uitdaging. Voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen via de dagelijkse  maaltijden misschien wel. Wil je weten of jij een tekort hebt aan vitaminen of mineralen? Via je huisarts kun je altijd een bloedonderzoek laten doen. Ook orthomoleculaire artsen zijn gespecialiseerd in voedingsstoffen als vitaminen. Uiteraard zijn er online talloze testen te vinden, zoals www.vitamine-info.nl/test-jezelf.