De keuze is reuze: Uitleg over visolie en krillolie

De keuze is reuze... Je hebt keuze uit krillolie en visolie, maar wat is nou precies het verschil? En wat houdt EPA, DHA en ALA toch in? 

EPA, DHA en ALA

Allereerst leggen we even uit wat EPA, DHA en ALA is. Eicosapentaeenzuur (afkorting: EPA) is een (hoog) meervoudig onverzadigd vetzuur uit de omega-3 familie en richt zich voornamelijk op het immuunsysteem en het hart. Docosahexaeenzuur (DHA) is ook zo'n meervoudig onverzadigd vetzuur, maar houdt zich meer bezig met de hersenen.

Binnen de groep omega-3 vetzuren staan EPA en DHA bekend als de visvetzuren, in tegenstelling tot een andere bekende vetzuur: ALA, ookwel alfa-linoleenzuur. Dit vetzuur zit vooral in plantaardige olieën zoals lijnzaadolie en kan ook gevonden worden in krill. EPA en DHA zijn vetzuren die je lichaam nodig heeft, maar zelf niet zo goed kan aanmaken. Beide zijn relatief moeilijk te verkrijgen via onze voeding, en dus kan het verstanding zijn om supplementen te nemen met EPA en DHA erin verwerkt. 

Verhoudingen in producten

Wanneer je visoliecapsules koopt, is het belangrijk goed naar het etiket te kijken. Er zitten grote verschillen in de verhouding tussen EPA en DHA tussen de verschillende supplementen. Neem je het supplement vooral omdat jij je hersenen een steuntje wil geven of voor je gezichtsvermogen? Dan ligt de keuze voor een supplement met meer DHA voor de hand. DHA heeft namelijk een gunstige werking op je hersenen en het gezichtsvermogen.

Naast de verhouding tussen DHA en EPA, is het vooral belangrijk om te letten op de concentratie omega-3 vetzuren in de capsule. Die verschilt namelijk sterk per merk. Als er op de verpakking staat: 1000 mg visolie per capsule, dan ben je nog niks wijzer. Kijk naar de EPA en DHA-concentratie. We nemen de Golden Naturals Visolieën als voorbeeld.

Bij Golden Naturals Visolie 1000mg EPA 33% DHA 22% bevat een capsule 1000 mg visolie, waarvan 33% EPA en 22% DHA. In totaal bestaat de visolie dus voor 55% uit visvetzuren: dat is 550 mg oftewel 0,55 gram per capsule. Golden Naturals 1000mg EPA 50% DHA 25% komt dan op 75% visolie afkomstig uit visvetzuren: 750 mg ofwel 0,75 gram per capsule. De laatste is hoger gedoseerd, maar dat wil niet zeggen dat u bij de EPA 33%/DHA 22% geen baat heeft. 

Waar komt het vandaan?

Visolie wordt gewonnen uit vette vis, met name zalm en sardientjes. Om de vetzuren niet te beschadigen wordt de olie onder lage temperaturen en onder hoge druk gewonnen. Vaak wordt er vitamine E aan de visolie toegevoegd om oxidatie van de vetzuren in de capsule tegen te gaan. 

Krillolie wordt gewonnen uit krill, dit zijn half-doorzichtige, garnaalachtige zeediertjes die behoren tot het dierlijk plankton. Krill voedt zich met plankton en omega-3 rijke algen. In algen zitten de omega-3 vetzuren in de vorm van ALA. Krill zet ALA om in EPA en DHA. Vissen eten krill en worden op die manier rijk aan EPA en DHA. Het is dus vanwege krill, dat vis zo gezond is voor de mens. Echter is er bij krillolie geen sprake van overbevissing én weten we precies waar het vandaan komt. De krillolie van Golden Naturals wordt gewonnen in Antarctica door Superba. Door de samenwerking tussen Superba en WWF Noorwegen verzekert Superba ons ervan dat haar visserij heel weinig impact heeft op het Antarctische ecosysteem. In de afgelopen tien jaar is deze samenwerking zo gegroeid, dat Superba nu op een missie is om zowel de gezondheid van de mens als van onze planeet te verbeteren.